ROZDĚLENÍ TICHÝCH VÍN

Tiché víno je pojem, kterým se označuje kategorie vín, ve kterých nejsou bublinky, nebo která nejsou fortifikovaná (portská vína).

blog-16


ZEMSKÉ VÍNO
- Víno s chráněným zeměpisným označením (CHZO)

Zemské víno splňuje následující požadavky: je vyrobeno výhradně z tuzemských hroznů sklizených na vinici pro jakostní víno dané oblasti z odrůd povolených v některém ze členských států EU nebo z odrůd, které sice nejsou zapsány ve Státní odrůdové knize, ale je z nich povoleno vyrábět zemská vína (např. Damascenka, Modrý Janek, Ryzlink buketový). Cukernatost hroznů při sklizni musí být min. 14 °NM (stupňů normalizovaného moštoměru). Značí se názvy „moravské zemské víno“ nebo „české zemské víno“ a dále mohou být označeny ročníkem a odrůdou/odrůdami. Touto kategorií někdy označují vinaři i vína, která jsou vyrobena z hroznů, jež sice splňovaly podmínky pro výrobu vín jakostních, ale např. kvůli malé velikosti šarže se rozhodli je k zatřídění do kategorie jakostního vína nepředložit.

JAKOSTNÍ VÍNO - Víno s chráněným označením původu (CHOP)

Na výrobu mohou být použity výhradně tuzemské hrozny odrůd zapsaných ve Státní odrůdové knize nebo hrozny odrůd povolených v některém ze členských států EU, pocházející z vinic vhodných pro jakostní víno z jedné vinařské oblasti. Víno se musí vyrobit ve vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny. Výnos nesmí překročit nejvyšší povolenou hodnotu – 14 tun/hektar. Cukernatost hroznů musí dosáhnout min. 15 °NM. Víno musí splňovat jakostní požadavky a být zatříděno Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI).

Lze jej opatřit dovětkem:

  • ODRŮDOVÉ – vyrobené z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového moštu nejvýše 3 odrůd vhodných pro výrobu jakostních vín;
  • ZNÁMKOVÉ – vyrobené ze směsi vinných hroznů, rmutu, hroznového moštu nebo smísením jakostních vín.

blog-18 

JAKOSTNÍ VÍNO S PŘÍVLASTKEM - Víno s přívlastkem

Hrozny na výrobu musí splňovat všechny požadavky na výrobu vína jakostního. Navíc musí pocházet z jedné vinařské podoblasti a původ hroznů, jejich cukernatost, hmotnost, popř. odrůda nebo směs odrůd musí být ověřena SZPI. U vín s přívlastkem se nesmí zvyšovat cukernatost moštu. Víno s přívlastkem lze označit dovětkem známkové.

Druhy přívlastků jakostního vína s přívlastkem:

  • KABINETNÍ VÍNO: Kategorie vín vyrobených z moštů, které dosáhly nejméně 19 °NM.

  • POZDNÍ SBĚR: Vína, u nichž byla sklizeň hroznů při cukernatosti nejméně 21 °NM.

  • VÝBĚR Z HROZNŮ: Vína vyrobená z hroznů, které vyzrály na nejméně 24 °NM.

  • VÝBĚR Z BOBULÍ: Vína vyrobená z hroznů, které zrály velmi dlouho na vinici a mošt z nich získaný dosáhl alespoň 27 °NM. Bývají to velmi plná, extraktivní, polosladká či sladká vína.

  • LEDOVÉ VÍNO: Vyrábí se lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě nejvýše –7 °C. Získaný mošt musí vykazovat cukernatost alespoň 27 °NM. Hrozny při lisování nesmí rozmrznout, proto zůstává část vody nevylisována v hroznech ve formě ledových krystalů a při lisování se získá koncentrovaný mošt. Ledová vína bývají velmi extraktivní a sladká. Dají se vyrobit jen v některých ročnících.

  • SLÁMOVÉ VÍNO: Vína, která vznikla z hroznů dosoušených po dobu nejméně tří měsíců na slámě či rákosu nebo zavěšených v dobře větraném prostoru. Tím se odpaří část vody a koncentruje se obsah extraktivních látek. Získaný mošt musí vykazovat nejméně 27 °NM. Lisování může proběhnout už i po 2 měsících, pokud mošt dosáhne cukernatosti 32 °NM. Slámová vína bývají velmi extraktivní a sladká.

  • VÝBĚR Z CIBÉB: Vína vyrobená z vybraných bobulí napadených ušlechtilou plísní nebo z přezrálých bobulí, které dosáhly cukernatosti min. 32 °NM. Takto vyzrálé bobule se díky extrémně dlouhé době zrání většinou mění na hrozinky – cibéby. Bývají to vína velmi extraktivní, sladká.

°NM = NORMALIZOVANÝ MOŠTOMĚR = STUPEŇ CUKERNATOSTI
Cukernatost moštu je jedním z ukazatelů jeho kvality. Udává se ve stupních cukernatosti a nejčastěji se určuje v odměrném válci speciálním hustoměrem. Rozeznáváme několik stupnic, u nás je používán °NM (normalizovaný moštoměr) – udává počet kg cukru ve 100 l moštu.

 

VÍNO ORIGINÁLNÍ CERTIFIKACE - VOC, V.O.C.

Vína VOC se vyrábí z odrůd typických pro určitý region. Vína musí mít charakter daného regionu a odpovídat pravidlům VOC. O přidělení známky VOC rozhoduje sdružení vinařů, jehož musí být producent členem. Prvním apelačním systémem u nás je od roku 2009 V.O.C. Znojmo, který je následován víny V.O.C. Mikulov, V.O.C. Modré hory, V.O.C. Pálava a V.O.C. Blatnice. Více o vínech originální certifikace na www.vinarstvivoc.cz


ROZDĚLENÍ TICHÝCH VÍN PODLE OBSAHU ZBYTKOVÉHO CUKRU:

  • SUCHÁ: Víno, které prokvasilo na nízký obsah zbytkového cukru, jenž smí dosahovat: (1) max. 4 g zbytkového cukru na litr nebo (2) max. 9 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně.

  • POLOSUCHÁ: Jako polosuché víno lze označit víno, které obsahuje: (1) max. 12 g zbytkového cukru na litr nebo (2) max. 18 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 10 gramů nebo méně.

  • POLOSLADKÁ: Obsah zbytkového cukru ve víně je větší než nejvyšší hodnota stanovená pro vína polosuchá, ale dosahuje nejvýše 45 g na 1 litr.

  • SLADKÁ: Dle legislativních předpisů se jedná o víno se zbytkovým cukrem ve výši nejméně 45 g na litr.
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení