Na zdraví

Nejčastějším přípitkem bude jistě přání „Na zdraví“. A nejčastějším nápojem u tohoto přípitku je dobré víno. A není vůbec od věci, že se víno se zdravím spojuje. Už od starověku se střídmé pití vína doporučuje. Například v Bibli apoštol Pavel doporučuje mladému Timoteovi, aby místo vody pil trochu vína na svůj bolavý žaludek.

na_zdravi_1

VÍNO V BOJI PROTI KORONAVIRU?

Aktuálně asi největší celosvětová hrozba zaměstnává mnoho vědců, kteří se snaží najít lék. Buď v podobě vakcíny, nebo jako inhibitor nějakého významného enzymu. Například enzym 3CLpro umožňuje dělení viru v těle hostitele. Inhibitor, který by se na něj navázal, mu v dělení zabrání, a tím prakticky znemožní šíření viru.

Slovenský vědec Martin Smieško zkoumá se svým týmem několik stovek látek, které by mohly takto na virus Covid-19 působit. Mezi nimi je i látka taxifolín, která se přirozeně vyskytuje v čokoládě, zeleném čaji a červeném víně.

Ke všem preventivním opatřením můžete zkusit vypít denně v malém množství kvalitní červené víno.  Nechápejte to ale jako lék proti koronavirové nákaze. Na našem e-shopu si vyberte to vaše oblíbené. Kromě známějších značek jako Modrý Portugal, či polosuché vynikající Zweigeltrebe, můžete ochutnat i nějakou exotičtější a méně známou značku. Třeba exkluzivní červené suché víno Calcos do TanhaTouriga Nac.

ANTIOXIDANTY A VITAMÍNY V PŘÍRODNÍM BALENÍ

I hroznové víno si zaslouží naši pozornost, když se zajímáme o své zdraví. Bobule jsou doslova nacpané prospěšnými látkami. Obsahují vlákninu, draslík, kyselinu listovou, vitamíny C, E a B. Čerstvé hroznové víno má vysoký obsah bioflavonoidů, polyfenolů, ale i karotenoidů, což jsou látky s antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi.

na_zdravi_2

Při správném zpracování se všechny tyto látky dostávají i do vína jako nápoje. Důležité je zachovat co nejšetrnější postup a vybírat ty nejkvalitnější bobulky vína. Při nákupu vína si tedy ověřte, že jsou opravdu vyrobena z hroznů. Jakékoli další přídavky jako je jiné ovoce, cukr, nebo dokonce chemické prostředky totiž kvalitu vína podstatně snižují a zdraví prospěšné látky jsou pak ve víně v nižší koncentraci, nebo se ztratí úplně.

U vín z našeho e-shopu ostrawina.cz máte jistotu původu zaručenou. U každého našeho vína se můžete dočíst, odkud přesně pochází, a o jaký se jedná ročník.

SRDCE JAKO ZVON, JASNÁ MYSL

I lékaři se shodují na tom, že střídmé pití vína zlepšuje krevní oběh a udržuje mozek v kondici. Pokud pijete 2 sklenky kvalitního vína denně, předcházíte tím srdečním příhodám, infarktu, křečovým žilám a usazeninám v cévách dolních končetin. Také bráníte rozvoji degenerativních neurologických poruch.

To alespoň tvrdí francouzští vědci, kteří zkoumali ženy nad 50 let. U žen, které pily denně 2 sklenky vína, pozorovali lepší tělesnou i duševní kondici. A jak víme – ve Francii toho o víně vědí hodně.

PIJ DO POLOPITA

Známé přísloví říká: „Pij do polopita, jez do polosyta, budeš tu dlouhá léta.“ O pití vína to platí dvojnásob. Nefunguje to (bohužel) tak, že se z nemoci propijeme do zdraví. Alkoholismus, problémy s játry či ledvinami, snížené mentální schopnosti či jiné zdravotní potíže jsou se zvýšenou spotřebou alkoholu nerozlučitelně spjaty.

Držme se zdravého způsobu pití vína: jedna či dvě sklenky vína k jídlu denně. Víno vybírejte kvalitní, vyrobené z hroznů s doložitelným původem, nejlépe v BIO kvalitě. Investice do kvalitního vína se vám vrátí ve formě příjemných chvil u dobrého pití a snad také v lepším zdraví a tím i celkové životní pohodě.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.