ANO, ARCHIVOVAT! ( 1. díl )

Archivovat, nebo nearchivovat? Ptáme se vinařů a vinařek i členů a členek OstraWINA family. A kdybychom se měli zeptat sami sebe? Odpověď by zněla jasně: Ano, archivovat! Mezi víny jsou taková, která s věkem doslova zrají k dokonalosti. A tak jsme připravili seriál, ve kterém vám budeme dávat rady, jak správně k archivaci přistupovat, a přihodíme vždy dvě vína (jedno bílé a jedno červené), která podle nás mají archivační
potenciál. Sami se těšíme, až se třeba za tři roky k některým vrátíme a srovnáme aktuální chuť s naší předpovědí. Přidáte se?

archivace_1-08


Archivace vína je stará snad jako víno samo. Původně to byla výsada klášterů a movitých lidí. Postupně se tato kratochvíle rozšířila i mezi fajnšmekry, zároveň se ale stala jakýmsi potvrzením společenského postavení. To se snažíme změnit – archivovat víno dnes může prakticky každý. Náklady na to nejsou přehnaně vysoké, zároveň tento koníček přináší spoustu radosti.

Samozřejmě to neznamená, že by se 11. listopadu neměla pít Svatomartinská a mladá vína. Platí ale, že kdo jednou okusí víno, které již delší dobu leží na lahvi a má nějakou zralost, do archivace se zamiluje. Každé má své kouzlo a v tom je ta krása vína.

CO JE ARCHIVACE

Archivací rozumíme uložení lahví vína na dobu několika měsíců až let do místa se stabilní teplotou 12 °C, relativní vlhkostí 80–90 %. Prostory archivu by měly být temné a bez vibrací, není tedy vhodné si sklípek postavit pod rušnou silnicí. Takto uložené víno takzvaně zraje, neustále se vyvíjí.

archivace_1-09

JAKÁ VÍNA SE HODÍ K ARCHIVACI

Do archivu je vhodné ukládat vína pouze vybraných odrůd. Jsou jednoduše odrůdy, které nezrají a je lepší je vypít spíše dříve než později.

Druhou charakteristikou archivace může být stáří vinohradu. Mladé vinice zpravidla nemají tolik síly, aby ji veškerou předaly do svých hroznů.

Dále je vhodné zaměřit se na styl vinaře. Vinaři, kteří se zaměřují na archivaci, už k výrobě svých vín přistupují s tímto záměrem. Používají procesy, které se při výrobě běžných vín nepoužívají, nebo naopak.

Neméně důležitým prvkem je ročník. Jsou ročníky, kdy třeba v období sklizně prší, a hrozny tak nejsou tak kvalitní, nebo naopak nestačí dozrát. Potenciál archivace tak vinaři poznají už v okamžiku sklizně.


JAK NA TO

Chcete-li se pustit do archivace, nechte si doporučit lahev, která se k archivaci hodí (třeba z tipů níže). Těchto lahví nakupte více, třeba celou paletu, a uložte do archivu. První lahev otevřete zhruba po půlroce, víno ochutnejte a udělejte si poznámky. Nemusí být nijak odborné, ostatně jsou hlavně pro vás. Jednoduše si zapište, jak na vás víno působilo, jak vám vonělo, jestli byla chuť harmonická, kyselejší, nebo sladší. Postup zopakujte za další půlrok a porovnejte s předchozí ochutnávkou.

V určité fázi víno dosáhne takzvaného vrcholu. Vrchol poznáte opět subjektivně – máte pocit, že víno dosáhlo absolutní harmonie ve všech směrech. Někdy se stane, že ani poslední lahev, kterou otevřete, nebude obsahovat víno na vrcholu. Pokud naopak víno dosáhne vrcholu dříve, doporučujeme pozvat kamarády a zbytek lahví s dobrým pocitem vypít. 


NÁŠ TIP

archivace_1-11RYZLINK RÝNSKÝ

• pozdní sběr, polosuché, 2018,
• Vinařství Vladimír Tetur, podoblast Velkopavlovická, Morava
• pořizovací cena: 209 Kč

 

JAKÉ JE TEĎ: Již v okamžiku ochutnání bylo jasné, že toto víno má potenciál k dobrému zrání. Už teď je kvalitní, byť působí trochu rozháraně – kyselinky jsou vysoké, v chuti cítíme zelené jablko.

JAKÝ JE POTENCIÁL: Předpokládáme, že už v horizontu jednoho roku se v chuti objeví trochu petrolejových tónů, v horizontu tří pěti let bude víno ještě kulatější a plnější.

 

archivace_1-10RABOSO SANQUE DEL DIAVOLO

DOC Raboso, suché, 2014
• Vinařství Ca‘ di Rajo, oblast Veneto, Itálie
• pořizovací cena: 499 Kč

 

JAKÉ JE TEĎ: Toto víno je takovou naší stálicí. Je to odrůda typická pro sever Itálie, kterou na svých lodích vozil už Marco Polo. Má vysoké kyseliny a vysoké třísloviny. Je velmi hrubé, proto do něj i v samotném vinařství přimíchávají hrozny ze sklizně, které nechají usušit. Tím srazí kyselost a hrubost.

JAKÝ JE POTENCIÁL: Jsme přesvědčeni, že toto víno může zrát i dvacet let. Nebojte se tedy pořídit i několik kartonů. Chuť se bude postupně zakulacovat, víno bude hebčí.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.