VÍNO Z KOBYLÍ

vino_z_kobyli_uvod


Počátky vinařství v oblasti Kobylí se datují do 13. století, kdy byl založen Žďárský klášter. Moravské vinařství v průběhu osmi set let prošlo nejrůznějšími proměnami. Vinařská společnost v Kobylí vznikla spontánně v roce 1928. Tehdy se drobní vinaři spojili kvůli společnému zájmu o pěstování a ochranu vinné révy. Dnešní firma Patria Kobylí a.s. a její víno, známé pod značkou Víno z Kobylí, na tyto tradice navazují.
vino_z_kobyli_vina
Viniční tratě Vína z Kobylí se rozprostírají na ploše 170 hektarů oblasti Modré hory ležící ve velkopavlovické vinařské podoblasti jihovýchodní Moravy. Daří se zde většině bílých odrůd bílého vína (Tramín červený, Veltlínské zelené, Sauvignon, Pálava, Müller Thurgau, Neuburské, Ryzlink rýnský i vlašský, Sylvánské zelené, Moravský muškát, …), ale i mnoha odrůdám červeného vína (Frankovka, Modrý Portugal, Rulandské modré nebo André či Zweigeltrebe). Milovníky růžového vína pak potěší modrohorská Frankovka rosé VOC a Frizzante Zweigeltrebe rosé jemně perlivé. Celkem se zde pěstuje 19 odrůd bílých a 8 odrůd červených, z mnohých lze produkovat vína originální certifikace (VOC).

S roční produkcí 1 000 000 lahví se Víno z Kobylí řadí mezi nejvýznamnější tuzemské výrobce vína. A také mezi výrobce hojně oceňované (za všechny úspěchy jmenujme například Mikulovské vinné trhy, Hustopečskou pečeť, Vinařské Litomeřice, Prague Wine Trophy či Modré Hory).

„Osm století tradice pěstování vinné révy na slunných kobylských stráních zavazuje a příběh vína z Kobylí, které prošlo během svého vývoje zajímavou historií, je ovlivněn bohatými zkušenostmi a vinařským umem, které jsou v Kobylí předávány z generace na generaci. U nás je to jmenovitě rodina Lánžhotských, která již po 40 let je spojena s našim vínem,“ říkají Kobylští a dodávají: „To vše je zárukou láskyplného přístupu k půdě, pěstování i výrobě vína a následné zodpovědnosti ke každé láhvi prodaného vína.“

 

vinarstvi_z_kobyli

Vytvořil Shoptet | Šablona Rubin | Design Tomáš Hlad.