FRANCIE

francie

Pravděpodobně by nikdo nenamítal, kdybychom Francii označili za nejdůležitější zemi z pohledu vinařství. Během dlouhých staletí výroby vína se mnozí producenti z celého světa snažili napodobit slavná francouzská vína, otázkou je, zda je to vůbec možné. Geologická a klimatická různorodost učinila z Francie jednu z nejprestižnějších vinařských zemí na světě. Každá ze 14 vinařských oblastí si po celá staletí kultivovala vlastní vinařskou kulturu. Právě pod vlivem různých přírodních podmínek zde zdomácněly nejrůznější odrůdy révy vinné a vyvinula se celá škála způsobů jejího pěstování.


HISTORIE VINAŘSTVÍ VE FRANCII
historie
První zmínky o vinařství ve Francii pochází z 6. stol. př. n. l., pěstování započalo díky řeckým osadníkům. Po založení Marseille došlo k rozšíření, Římané nejdříve povolovali pěstování v jižních oblastech. Ve středověku mnichové šířili s křesťanstvím i pěstování révy – pro církevní účely. Během francouzské revoluce v 18. stol byly vinice a vinařství zkonfiskovány. Počátky novodobí byly bohužel poznamenány plísní a mšičkou révokazem, poté následovaly 2 světové války a mezi nimi hospodářská krize. Tím nejvíce utrpěly oblasti Bordeaux a Champagne.
Nejpěstovanějšími odrůdami Francie jsou Merlot, Trebbiano, Grenache noir, Syrah, Chardonnay a Cabernet Sauvignon.

 

zajimavosti-05

VÍTE, ŽE...
 

Rozloha vinic ve Francii: přes 835 tisíc ha

Počet vinařství: cca 27 000

V roce 1935 vzniká INAO (Institut National des Appelation d’Origine), zavést a spravovat systém kontroly a kvality vín, navrhnout zeměpisná vymezení apelací a zajistit dodržování daných předpisů. 


KATEGORIZACE A ZNAČENÍ FRANCOUZSKÝCH VÍN
vino_francie-10
VIN DE FRANCE (dříve Vin de Table)

  • stolní vína bez označení původu a odrůdy, určena ke každodenní spotřebě, téměř všechna jsou ale spotřebována ve Francii, tvoří asi 13 % produkce


IGP (Indication géographique protégée, dříve Vin de Pays)

  • vína s chráněným zeměpisným označením, typické individuálním charakterem, lepší kvality, většina se spotřebuje ve Francii, tvoří cca 33 % produkce


VDQS (Vin De‘ limité de Qualité Supérieure)

  • tato kategorie v roce 2011 zanikla, kvalitativně se blíží vínům AOP, mají však vyšší limity produkce, tvoří přibližně 45 % produkce


AOP (Apellation d´origine protége, dříve AOC - Appellation d‘ Origine Contrôlée)


PREMIER CRU, GRAND CRU

  • kvalitativní stupně uvnitř jednotlivých francouzských AOC se označují slovem Cru spolu s dalšími přívlastky Grand cru, Premier cru, samotný systém klasifikace je však složitý, neplatí pro všechny oblasti a může být v jednotlivých oblastech modifikován, jako např. v oblasti Bordeaux.

oblast_francie


VINAŘSKÉ OBLASTI VE FRANCII

Bordeaux [bordó] je největším vinařským regionem apelace AOC s vlastním klasifikačním systémem z roku 1855. Tato klasifikace zahrnuje pouze červená vína z oblasti Médoc a jedno vín z oblasti Graves. Proto bývá často označována jako klasifikace vín z Médocu. Do těchto tříd se rozděluje pouze 61 vinařství (chateaux). Třídy jsou zvoleny na základě dvou hlavních kritérií – kvalita terroir (vinohradu) a prodejní cena.

  • Premier cru [premier kry]: 5 chateaux, jedná se o vůbec ta nejlepší vína
  • Deuxième cru [dezijem]: 14 chateaux, podobně špičková, jako z nejvyšší kategorie, cena je však až o 50 % nižší
  • Troisièmes cru [troazjem]: 14 chateaux
  • Quatrième cru [katrijem]: 10 chateaux
  • Cinquième cru [sankijem]: 18 chateaux
  • Cru bourgeois [kry buržoa] – klasifikace vín, která se nedostala do hlavních 5 kategorií

Ve Francii, kromě Bordeaux, najdeme další skvělé oblasti. Nejprestižnější je pravděpodobně Burgundsko, nacházející se na východě země. Tato oblast vyniká špičkovými viničními tratěmi, které dávají nepřekonatelný Pinot Noir (ten z Côte de Nuits). Vzpomeňme také na podregion Chablis, kde vyšperkovali umění vytvořit minerální až ocelová vína z odrůdy Chardonnay. Podél hranic s Německem se na 80 km dlouhém území rozkládá Alsasko, známé pro své Tramíny, Sylvány a Ryzlinky v tzv. alsaských flétnách. Mezi Burgundskem a Švýcarskem objevíme oblast Jura s hlavním vinařským městem Arbois a tzv. žlutým vínem (Vin jaune [van žon]) z odrůdy Savagnin, které bychom výrobou mohli přirovnat k Sherry. V jižním Provence se osvěžíte krásnými růžovými víny, perfektně ladícími k místnímu horkému a elegancí nasáklému klima. Nesmíme ale zapomenout na pro mnohé milovníky vína zásadní oblast, a tou je Champagne! Kdo by neznal světově známé šumivé víno, nepostradatelné u každé pořádné oslavy?

A ikoničtí výrobci? Petrus, Château Margaux, Château d’Yquem, Domaine de la Romanée-Conti, Domaine Leroy, Dom Pérignon, Moët & Chandon a další a další a další…

Francie mapa

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení