Šumivé víno
je netiché víno, ve kterém obsah oxidu uhličitého vznikl druhotným kvašením cukrů, přidaných do základního prvotně kvašeného vína tirážním likérem. Druhotné kvašení probíhá buď v lahvích (klasickou metodou nebo transvazální metodou), nebo v tanku (charmat metodou). Za šumivé víno lze označit pouze produkt, který dle práva EU a ustanovení vinařského zákona má tlak oxidu uhličitého v hotovém výrobku min. 0,3 MPa.
Kategorizace dle obsahu zbytkového cukru:
Brut nature - obsahuje méně než 3 g/l (při druhotném kvašení bylo dodáno 0 g cukru)
Extra brut - obsahuje 0 až 6 g/l
Brut - obsahuje 6 - 12 g/l
Extra sec / Extra dry - obsahuje 12 až 17 g /l
Sec - obsahuje 17 až 32 g/l
Demi-sec - obsahuje 32 až 50 g/l
Doux - obsahuje více než 50 g/l