Slovník pojmů, Strana 6
A B C Č D E F G H I J K L M N O P R S Š T V Z Ž
Výpis slovníkových pojmů
Toastování
je proces, kdy je dřevěný sud vyroben z dubu (barrique) vypalován hořícím dřevěným uhlím v ocelovém koši. Podle délky vypalování se toastování ělí na tři základní stupně - lehké (light, 15 minut)), střední (medium, 30 minut) a těžké (45 minut). V…
Třísloviny
jsou látky, které se do vína dostávají ze slupek hroznů a působí svíravě v ústech. Červená vína obsahují těchto látek mnohem více, než vína bílá. Důvodem je vyšší obsah těchto látek ve slupce bobulí a také technologií výroby, kdy u červených vín…
Vady vína
jsou nedostatky vína způsobené špatnými technologickými postupy. Jako příklad můžeme uvést oxidázu.
Vertikální degustace
je termín pro ochutnávku vín od jednoho výrobce. Ochutnávají se vína různých odrůd, oblastí, či ročníků. Cílem vertikální ochutnávky je zjistit čím jsou vína podobná, nebo jak moc je rukopis sklepmistra spojuje.
Vinařská obec
je obec nebo městská část statutárního města, v jejímž katastru se nachází jedna nebo více viničních tratí. Vinařskou obec stanoví Ministerstvo zemědělství na základě geografické polohy, svažitosti, půdně klimatických vlastností…
Vinařská oblast
je území menší než území členského státu EU. V České republice se nachází dvě vinařské oblasti - oblast Morava a oblast Čechy. Dále se oblasti skládají z vinařských obcí a ty z vinařských tratí.
Viniční trať
je jméno vinohradu, ze kterého byly sklizeny hrozny pro výrobu daného vína. Tratě jsou důležité z pohledu tzv. terroir. Každá trať má své specifické podmínky, které se odráží do vlastností vína.
Vinifikace
je celý proces výroby vína od zpracování hroznů po lahvování vína.
Vinifikátor
je stroj, ve kterém nakváší rmut z modrých hroznů. Vinifikátory jsou uzavřené nádoby pracující s malým přetlakem tak, aby bylo zajištěno reduktivní prostředí.
Vinný humidor
je speciální zařízení podobné chladničce, určené pro uskladnění vína. V humidoru jsou teplota a vlhkostní podmínky nastaveny tak, aby perfektně připravily víno k servisu a konzumaci.
Vinný kámen
je látka s chemickým názvem hydrogenvinan draselný. Jedná se sloučeninu, která ve víně tvoří krystalický zákal. Tvoří se ve vínech, která byla vystavena velmi nízkým teplotám, vysrážením kyseliny vinné s draslíkem. Vinný kámen nemá vliv na chuť ani…
Vláčkovatění
je choroba vína způsobená slizotvornými anaerobními bakteriemi Pediococcus damnosus, které vytvářejí řetízky (vláčky) slizu. Takové víno není poznamenáno na vůni ani chuti, člověk ale při pohledu na něj nedostane chuť se napít. Přesto,…
VOC
je zkratka pro označování "vín originální certifikace" v České republice, dle ustanovení vinařského zákona z r. 2004. Je to prvek zaváděný k nám ze systémů románských apelačních vinařských zákonů. Kontrolu vín VOC…
Výlisnost
je termín, kterým se označuje množství litrů moštu vylisovaného z původních kg hmotnosti zpracovávaných hroznů. Pohybuje se od 60-75 %. Může být i vyšší (za lisování za vyšších tlaků), nicméně na úkor kvality výsledného…
Vzhled vína
Vzhled vína je pojem označující senzorické vlastnosti vína, které vnímáme zrakem. Posuzujeme zejména barvu a čistotu (míru zakalení).
Zákaly
jsou vady vína na kráse, většinou nezpůsobují změnu vína v chuti ani vůni. Rozdělujeme je na: bílkovinné, kovové, krystalické, mikrobiální. Jediný krystalický je odstranitelný dekantací, proto je jediný tolerován.
Zbytkový cukr
označuje množství cukru v g/l, které zbylo po fermentaci víně, tedy nebylo kvasinkami spotřebováno. Podle obsahu zbytkového cukru dělíme vína na suchá (0-4 g/l, případně 0-9, pokud rozdíl mezi zbytkovým cukrem a celkovým obsahem kyselin není větší…
Žluté víno
je vinařský termín pro přírodní suchá nebo přírodně sladká speciální vína, charakteristická svou žlutou barvou, typu např: Tokajské, suché Vin jaune z francouzské Jury, rakouský typ ausbruch, ledová a slámová vína ap.