Slovník pojmů

A B C Č D E F G H I J K L M N O P R S Š T V Z Ž

Ampelografie

je nauka zabývající se druhovými znaky a odrůdami révy vinné. Popisuje vlastnosti, znaky, barvu, tvar, velikost ap. listu, květu, hroznu, bobule, semínka atd. Dále se zabývá charakteristikou odrůdy, odolností proti chorobám,…

Animální tóny

jsou typické pro červené víno. Jedná se o aroma připomínající kůži, zpocené koňské sedlo, mokrého psa, v chuti se pak projevují jako syrové maso či kouřová nasládlost. V určité míře mohou být tato aromata příjemná, v některých zemích jsou dokonce…

AOC

(Apellation ďOrigine Controlée) je zkratka pro označování vín (a jiných potravinářských výrobků) s kontrolovaným původem ve Francii. Výrobky usilující o označení AOC se musí podrobit procesu schválení k tomu účelu…

Apelace

je označení pro původ hroznů. V širším slova smyslu jde o označení pro v zákoně ukotvené zeměpisné označení původu potravin.

Archivní víno

Víno lze označit slovy archivní víno „pokud je víno uváděno do oběhu nejméně 3 roky po roku sklizně hroznů“ (podle § 9 odst. d, prováděcí vyhlášky č. 323/2004 Sb. k zák. 321/2004 Sb.)

Aroma vína

je vůně vína. Je jedním z parametrů, podle kterých víno hodnotíme.

Ausubruch

(samotok) je označení přívlastkových vín v Rakousku, která byla vyrobená z hroznů napadených ušlechtilou plísní šedou Botrytis cinerea. Je charakteristické svou botrytickou, chlebovinkovou a hrozinkovou chutí i vůní.

Barrique

Barik je dubový sud o objemu 225 l, který se používá k vyzrávání vín. Sudy se vyrábějí z amerického (dub bílý - Querqus alba) nebo francouzského dubu (dub letní - Querqus robur) a pro uložení vína se mohou použít pouze třikrát. Po výrobě prochází…

Batonnage

je technologická operace při školení vína, kdy je víno ponecháno k zrání na jemných kalech, během tohoto procesu je víno neustále mícháno. Viz sur-lie.

Bezcukerný extrakt

je v podstatě to, co nám z vína zbyde, odstraníme-li všechny těkavé látky a zbytkové cukry.

Biodynamické víno

je vyráběné z hroznů vinné révy pěstované v půdě, která je hnojená speciálními organickými preparáty. Vinař při péči o vinohrad využívá léčivou sílu přírody, nepoužívají se žádné agrochemikálie, farmáři si připravují vlastní homeopatické prostředky…

Cava

je vysoce kvalitní šumivé víno, vyrobené klasickou metodou, ze španělské oblasti Katalánsko, podoblast Penedés, vyrábí se ze tří schválených odrůd: Xarelo, Macabéo, Parrellada.

Cépage

[sepáž], jde o víno vyrobené z jediné odrůdy révy vinné. Vinařský zákon tento pojem nezná, synonymem je "odrůdové víno". Opakem pak "cuvée".

Cibéba

je bobule napadená ušlechtilou šedou plísní Botrytis cinerea. Pro napadení bobule jsou potřebné správné podmínky, tedy teplé a suché počasí běhen zrání hroznů. Houbová vlákna plísně pronikají skrz slupku bobule a spotřebovávají vodu, která je uvnitř.…

Crémant

je označení francouzských šumivých vín vyrobených klasickou metodou, která nebyla vyprodukována v oblasti Champagne. Obvykle s nižším tlakem v lahvi.

Cru

[kry], označuje určité ohraničené území, ve kterém se pěstují pouze schválené a staletími prověřené odrůdy révy vinné. Zahrnuje více prvků: polohu, půdu, podnebí, odrůdu, způsob pěstování, technologii, vinaře se svou filosofií, uměním a kreativitou,…

Cukernatost

je množství zkvasitelných cukrů obsažených v moštu, potažmo bobulích révy vinné. Je to důležitý údaj, na jehož základě dochází ke kategorizaci vín do jakostních tříd. V České republice se udává ve stupních českého normalizovaného moštoměru (°ČNM),…

Cuvée

[kyvé] je označní pro víno, které vzniklo z více odrůd révy vinné, většinou z dvou nebo tří. Cuvée může vzniknout ze směsi hroznů, scelením rmutů, moštů nebo hotových vín. Tento krok nesmíme vnímat jako snahu o zakrytí nedostatků vín, naopak, vinař…

Čiření vína

(krášlení) je technologický proces při školení vín, při kterém jsou odstraňovány kalicí části vína. Přidáním přípravků, které strhávají nečistoty, dochází k usazování těchto nečistot na dně nádoby a tyto usazeniny jsou následně odstraněny stáčením…

DAC

(Districtus Austriae Controllatus) je zkratka pro geografické určení původu vín v Rakousku.

Degorzáž

je termín používaný při výrobě šumivého vína v láhvi, nebo sektu, kdy se odstraní setřesené kaly vzniklé při druhotném kvašení tzv. odstřelením. Hrdlo lahve je zmrazeno na cca -10°C, zátka je odstraněna a kaly přilnuté…

Dekantace

proces přelévání vína z lahve do dekantační nádoby (karafy) za účelem odstranění pevných částic (depotu) usazených v průběhu zrání v lahvi. Nejčastěji se provádí u červených vín. Víno je prosvětleno svíčkou, aby bylo dobře vidět, kde se depot…

Dekantační košíček na víno

je speciální košík určený pro servis starších, zejména červených vín. Víno v něm leží, takže případný depot zůstává usazen na dně lahve vína. 

Depot

jsou usazeniny ve víně. U červených vín se jedná o vysrážené barvivo, u bílých vín se setkáme většinou s vinným kamenem. Jedná se o přirozený proces. Kvůli depotu se provádí dekantace vín. 

DOC

DOC (Denominazione di origine controllata) je zkratka pro označování vín (a jiných potravinářských výrobků) s kontrolovaným původem v Itálii. Je obdobou francouzského apelačního systému AOC.  Systém DOC byl zaveden v roce…

Nahoru
Vytvořil Shoptet | Šablona Rubin | Design Tomáš Hlad.