PÁLAVA

Tato červená odrůda vznikla křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Byla (podobně jako odrůda Aurelius) vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou, který její šlechtění zahájil v roce 1953 ve Šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích a později v něm pokračoval v Perné. Pálava se poměrně rychle stala jednou z nejoblíbenějších odrůd, ale také jednou z nejfalšovanějších. Plocha vinic osázených touto odrůdou je, vzhledem ke své popularitě, poměrně malá (0,6 % z celkové plochy vinic). Název odrůdy je odvozen od názvu Chráněné krajinné oblasti Pálava v Jihomoravském kraji.
odruda_palava
Její růst je středně bujný, listy střední velikosti jsou pětilaločné, olistění hustší. Hrozny jsou kónické, mírně křídlaté, šedočervené bobule mají poněkud oválný tvar a tuhou slupku. Chuť bobulí je tramínově kořenitá.

Typový charakter vín je podobný vínům odrůdy Tramín červený, ale kořenitá plnost bývá nižší a naproti tomu acidita poněkud vyšší. Aciditu je každopádně nutné zachovat pro příjemné vyznění. Vína bývají obvykle zlatožluté barvy, ve vůni jsou aromatické látky Tramínu, tedy růží, doplněné o vanilkové tóny, chuť je plná, dlouhotrvající, jemnější harmonie než u Tramínu. Ve vůni a chuti můžeme hledat koření, muškát, vanilku, mandarinky. Přestože se mnoho konzumentů domnívá, že Pálava je vždy vyrobena s vyšším obsahem zbytkového cukru, není to pravda. Výborné Pálavy s bohatou, harmonickou chutí je možné potkat i v suché variantě.

Zkratka: Pa

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení