PÁLAVA

Tato červená odrůda vznikla křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Byla (podobně jako odrůda Aurelius) vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou, který její šlechtění zahájil v roce 1953 ve Šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích a později v něm pokračoval v Perné. Pálava se poměrně rychle stala jednou z nejoblíbenějších odrůd, ale také jednou z nejfalšovanějších. Plocha vinic osázených touto odrůdou je, vzhledem ke své popularitě, poměrně malá (0,6 % z celkové plochy vinic). Název odrůdy je odvozen od názvu Chráněné krajinné oblasti Pálava v Jihomoravském kraji.
odruda_palava
Její růst je středně bujný, listy střední velikosti jsou pětilaločné, olistění hustší. Hrozny jsou kónické, mírně křídlaté, šedočervené bobule mají poněkud oválný tvar a tuhou slupku. Chuť bobulí je tramínově kořenitá.

Typový charakter vín je podobný vínům odrůdy Tramín červený, ale kořenitá plnost bývá nižší a naproti tomu acidita poněkud vyšší. Aciditu je každopádně nutné zachovat pro příjemné vyznění. Vína bývají obvykle zlatožluté barvy, ve vůni jsou aromatické látky Tramínu, tedy růží, doplněné o vanilkové tóny, chuť je plná, dlouhotrvající, jemnější harmonie než u Tramínu. Ve vůni a chuti můžeme hledat koření, muškát, vanilku, mandarinky. Přestože se mnoho konzumentů domnívá, že Pálava je vždy vyrobena s vyšším obsahem zbytkového cukru, není to pravda. Výborné Pálavy s bohatou, harmonickou chutí je možné potkat i v suché variantě.

Zkratka: Pa

Vytvořil Shoptet | Šablona Rubin | Design Tomáš Hlad.