RULANDSKÉ BÍLÉ

Rulandské bílé (mezinárodně používaný název Pinot Blanc), pocházející pravděpodobně zoblasti Burgundska, vzniklo jako spontánní pupenová mutace odrůdy Rulandské šedé (Pinot Gris). Rulandskému bílému se dříve říkalo Burgundské bílé. Po tlaku Francie na změnu jména však byly
všechny Pinoty přejmenovány na Rulandské, Burgundské bílé nevyjímaje. Nejvíce se u nás pěstuje na Slovácku, ale nalézt ji můžeme také na Litoměřicku. Zaujímá 5 % plochy vinic v ČR. Zajímavé je, že původní český název pro tuto odrůdu byl Roučí bílé.
odruda_rulandske_bile
Pinot Blanc je odrůda středního růstu, s hustěji olistěnými letorosty a tří až pětilaločnými listy. Její hrozen je malý až střední, válcovitý, hustý. Bobule malé, kulaté, někdy poněkud oválné, s tenkou slupkou a řídkou dužninou. Chuť je sladkokyselá, neutrální.

Při nadměrném výnosu nebo u nedozrálých hroznů jsou vína hrubá, tvrdá, prázdná a žádným ležením se nezlepší. RB je vhodné pro tvorbu výběrů z hroznů, ale také výběrů z bobulí i botrytických výběrů. Současně je to výborná surovina pro šumivá vína (například v Alsasku) a také pro zrání v barikových sudech (Bádensko). Kyselina vín těchto vyšších kategorií je zralá, což zvyšuje přitažlivost a při řízeném kvašení se v nich zachovají i jemné květinové vůně. Ležením se taková vína ještě více zaplňují a získávají na viskozitě, jejich barevné tóny se zvýrazní, jsou tedy vhodná k dlouhodobé archivaci.

Typická odrůdová vína jsou světle žlutá až zlatavě zelenožlutá, jemné květinové neutrální vůně, u vyzrálého vína chlebnaté. Chuť je plná, dlouhotrvající, bohatá na extraktivní látky, harmonická, elegantní. Ve vůni a chuti můžeme hledat hrušky, broskev, červené ovoce, lískové oříšky, mandle, chlebovou kůrku, máslo, vanilku, jemnou kouřovou příchuť, citrusové plody a lipový květ. Acidita by měla být svěží, příjemná, ne příliš drsná, jako někdy u mladých vín.

Zkratka: RB

Vytvořil Shoptet | Šablona Rubin | Design Tomáš Hlad.