MERLOT

Tradiční modrá odrůda, pochází patrně z francouzského regionu Bordeaux, kde vznikla spontánním křížením odrůd Magdeleine Noire des Charentes a Cabernet Franc. Francie je také tradiční oblastí pěstování, tvoří páteř vín regionu Bordeaux, zejména oblasti St. Émilion a Pomerol, kde se zastoupeno v cuvée v různém poměru. Odrůda je však rozšířena po celém světě, nejvíce je pěstována v Itálii, Kalifornii, oblibu však získala v Chile, Austrálii, Argentině i Jihoafrické republice.
odruda_merlot
Ampelografickou charakteristikou se odrůda Merlot značně podobá odrůdě Carménère. List je středně velký, tmavozelený s nepravidelně zoubkovaným okrajem. Tmavomodré až modročerné bobule jsou silně, celoplošně voskově ojíněné, s odrůdově chutnající dužninou. Hrozen je středně velký, řidší, s křidélky.

Typický Merlot je rubínové až tmavě granátové barvy, odstín záleží na velikosti sklizně, a protože to je odrůda plodná, objevují se na trhu i vína světle rubínová s travnatou vůní a nahořklou dochutí. Vůně je jemná, s tóny přezrálého černého rybízu. V chuti je patrný nízký obsah kyselin, plnost, hebkost, vláčnost, dlouhé doznívání. Obsah alkoholu u vín z vyzrálých hroznů se pohybuje okolo 13 %. Ve vůni a chuti můžeme hledat černé třešně, švestky, ostružiny, kompot, fíky, růže; po delším ležení na lahvi se objevují tóny tabáku, lanýžů, kávy, čokolády nebo i hutného ovocného koláče. V Bordeaux mívají vína často hlinitý charakter. Zráním získává Merlot smetanovo-vanilkový nádech. Odrůda je vhodná k výrobě barrique vín i k dlouhodobému zrání v láhvi.

Zkratka: Me

Vytvořil Shoptet | Šablona Rubin | Design Tomáš Hlad.