ŠPANĚLSKO

spanelsko


Španělsko je rozlohou vinic největší vinařskou zemí na světě. Rozlohou 1,2 milionu ha ohromí, produkcí však mírně pokulhává za Itálií. Historie „moderního“ španělského vinařství se píše již od třetího tisíciletí př.n.l., důkazy o révových semínkách však existují již z doby třetihor. Archeologové věří, že domorodé odrůdy révy vinné zde byly pěstovány dlouho předtím, než Féničané začali rozvíjet vinařskou kulturu. Ti kolem roku 1100 př. n. l. založili obchodní místo Cádiz. Na konci punských válek Římané obsadili území dnešního Španělska a nazvali jej Hispánií. Pád římské říše a invaze barbarů zpomalila rozvoj vinařství, který pozastavila invaze muslimských Maurů v osmém století našeho letopočtu. Po reconquistě, tedy znovunabytí a získání muslimských území pod španělskou nadvládu v roce 1492, došlo k oživení vinařství za výrazné pomoci katolických mnichů. Rozvoji vinařství paradoxně pomohla mšička révokaz, která zničila valnou část vinic v oblasti Bordeaux. Francouzi se rozhodli základat nové vinice na druhé straně Pyrenejí. Bohužel, 20 poté napadla (nesprávně označovaná) Phylloxera i Pyrenejský poloostrov, k úpadku došlo také vlivem civilní a druhé světové války. Ve 20. století, stejně jako v ČR, byla pozornost věnována spíše kvantitě a kvalita šla stranou. Dnes je tomu však jinak a španělská vína jsou považována za jedna z nejlepších na celém světě, navíc se skvělým poměrem „cena – kvalita“. 

 

zajimavosti-05
VÍTE, ŽE... 

Rozloha vinic: 1,2 milionu ha

Počet vinařství: okolo 4 373
rioja
Pro dozrávání hroznů, zejména modrých odrůd, má Španělsko skvělé podmínky. I přes extrémní klima, zahrnující velká sucha, se zde révě daří velmi dobře. Právě sucho má za následek snížení rizika vzniku houbových chorob. Aby keře nesoupeřily o vzácnou vodu a živiny v půdě, jsou rozestupy mezi keři větší, což vede ke snížení výnosu. Některé zdroje uvádí, že ve Španělsku najdeme před 600 původních odrůd, 88 % produkce je však soustředěno na pouhých 20 z nich. Nejrozšířenější jsou Airén, Tempranillo, Bobal, Garnacha, Monastrell atd. Velmi často se však setkáváme s cuvée. Nejznámější vinařskou oblastí je Rioja [rijocha], známá především svými výtečnými, plnými, tělnatými červenými víny.

TOP výrobci: Bodegas Torres (Vilafranca del Penedes, Katalánsko), MArqués de Riscal (El Ciego, Rioja Alavesa), Dinastia Vivanco (Briones, La Rioja), Bodegas Protos (Peñafiel, Castilla y León) 


KATEGORIZACE ŠPANĚLSKÝCH VÍN

Ve Španělsku je používán tzv. románský systém apelací, tedy označování vína dle místa původu hroznů. Mimo stolních vín Vino de Mesa se na španělských etiketách můžeme setkat s označením Vino Comarcal nebo Vino de la Tierra, které oznamují vína regionálního nebo krajového charakteru. Nejčastěji se však setkáme s označením kontroly původu DO (Denominazión de Origien), což je obdobná klasifikace k francouzskému AOC nebo italskému DOC. Regionů DO je ve Španělsku přes padesát a každý má na etiketě vyznačenou svoji vlastní pečeť. V oblasti Rioja existuje vyšší klasifikace DOCa (Denominazión de Origien Calificada), která náleží přibližně třiceti nejlepším územím s přísně kontrolovanými podmínkami produkce. Každá láhev z tohoto území je na zadní etiketě očíslována.

Kategorizace španělských vín není založena na cukernatosti hroznů, většina odrůd vyzrává skvěle. Vína se tedy rozdělují podle kvality a délky zrání:
vino_bile
JOVEN

  • [choven], mladé víno. Uvádí se na trh rok po sklizni a doporučuje se zkonzumovat do jednoho roku. Uchovává si charakter odrůdy, svěžest i ovocnost.

COSECHA

  • [koseča], víno vyšší kategorie zrání, které může zrát několik měsíců v sudu a poté v lahvi. Uvádí se na trh většinou v roce, kdy jsou hrozny zpracovány na víno.

ROBLE

  • nebo také semi-crianza – [semi kriajnza] zraje 4-8 měsíců v dubových sudech.

CRIANZA

  • [krijanza], zraje nejméně 2 roky, z toho alespoň 6 měsíců (pro oblast Rioja a Ribera del Duero, kde Consejo Regulador udává přísnější podmínky, 12 měsíců) v dubových barikových sudech, což se odráží na jejich vůni a chuti. Většinou se používají sudy z amerických ale take francouzských dubů. Přibližně stejnou dobu potom zraje v lahvích.

RESERVA

  • vybraná červená vína nejlepších ročníků, která zrají rok v dubových sudech a další rok v lahvi. V oblasti Rioja a Ribera del Duero vína zrají minimálně 18 měsíců v sudu a 18 měsíců v lahvi. Tato vína jsou vhodná k delší archivaci.

GRAN RESERVA

  • vybraná červená vína z výjimečných ročníků, která zrají 5 let, z toho minimálně 2 roky v dubových sudech. V oblasti Rioja a Ribera del Duero vína zrají minimálně 36 měsíců v sudu a 24 měsíců v lahvi. Jsou těžší a vhodná pro delší archivaci.


oblast_spanelsko


Bílá a růžová vína zrají v dubových sudech obvykle po dobu šesti měsíců a na trh jsou uvolňována dříve. Bílá a růžová vína typu Reserva a Gran Reserva jsou vzácná. Na španělských etiketách se často uvádí i sladkost v pojmech Brut (velmi suché až suché – u sektů), Seco (suché), Demiseco (polosuché), Abocado (polosladké) a Dulce (sladké). Názvy Tinto, Tintilo, Blanco, Rosato označují barvu (červené, světle červené, bílé, růžové).

Za zmínku stojí mimo proslulých červených vín z oblasti Rioja také například známé dezertní víno Sherry či v podobném stylu vyrobená vína Malaga.

 

Tempranillo

Vytvořil Shoptet | Šablona Rubin | Design Tomáš Hlad.