TRAMÍN ČERVENÝ

Je to starobylá moštová odrůda, jednou z nejstarších pěstovaných odrůd, podílela se na vzniku mnoha klasických evropských odrůd révy a je oblíbeným partnerem při šlechtění nových odrůd.
odruda_tramin_cerveny
Původ odrůdy je nejasný a ztrácí se v dávné minulosti. V regionech Jura a Franche-Comté se tato odrůda nazývá Savagnin, v Alsasku, italském regionu Südtirol/Trentino-Alto Adige a Německu se setkáme s názvem Gewürtztraminer. Tramín červený je rozšířený téměř po celé Evropě. Nikde však není odrůdou dominantní. V České Republice se dnes pěstuje na zhruba 3,8 % plochy vinic.

Letorosty jsou hustě olistěné tmavě zelenými, okrouhlými a málo dělenými listy, které mají povrch silně krabatý. Hrozny jsou malé, krátce kónické, s malými, mírně oválnými bobulemi, které mají velmi tlustou slupku, v níž je uloženo mnoho kořenitých, aromatických látek. Barva slupky je červená až šedočervená. 

Vína Tramínu jsou ve vůni osobitá, snadno rozpoznatelná, mají intenzívní kořenitě medové až bezové vůně a koncentrované, kořenité chuti. Ve vůni a chuti můžeme hledat čajovou růži, koření, med, hrozinky, tropické ovoce, kompotované ovoce, meruňky, květ fialky či pivoňky, zázvor, skořici, lékořici, karamel, liči, mango, mučenku, grapefruit, květ černého bezu, ale někdy se mohou přidat také muškátové tóny. Vína jsou charakterizována jako silná, alkohol není v rovnováze s kyselinami.

Vhodnost ke skladování je průměrná až dobrá, pokud má víno vyšší aciditu. Ležením v láhvi se aroma zušlechťuje. Tramínu rozhodně sluší vyšší zbytkový cukr. Tramín je jednou z našich nejzajímavějších odrůd, přímo předurčenou pro naše severní vinohradnické oblasti. Vína nejsou určena pro běžnou spotřebu, ale pro vzácné a slavnostní příležitosti.

Zkratka: TČ

Vytvořil Shoptet | Šablona Rubin | Design Tomáš Hlad.