SYLVÁNSKÉ ZELENÉ

Vznikla samovolným křížením odrůd Rakouské bílé (Österreichisch Weiss) x Tramín červený. Jejím domovským územím je Rakousko. Ještě počátkem 20. století patřila k nejrozšířenějším odrůdám ve Střední Evropě, je jednou z nejstarších evropských odrůd. V Česku nyní zabírá 0,6 % celkové plochy vinic.
odruda_sylvanske_zelene
List je středně velký, okrouhlý, málo členěný, se zvlněnou čepelí. Hrozny jsou středně velké, kompaktní se středně velkou bobulí zelené barvy. Dužnina je slizká, velmi příjemné, neutrální chuti, a proto dříve sloužilo Sylvánské jako nenáročný stolní hrozen. Hrozny zrají středně pozdě.

Víno je neutrální a při nižší sklizni mírně kořenité chuti bez zvláštních aromatických látek. Při vyšší vyzrálosti hroznů dává predikátní vína, která zráním na láhvi nabývají na olejovitosti, hladkosti a vláčné harmonii. Při vyšších sklizních jsou mladá vína tvrdá a hrubá. Je-li výnos přiměřený, pak se kyseliny rychle odbourávají a víno může být až fádní. Sylvánské se dříve hojně užívalo do směsí s tvrdšími víny (na Slovácku s Ryzlinkem vlašským). Většinou sloužilo jako běžné, suché, výčepní víno k prostým jídlům. Zelenožlutá barva, vůně neutrální, jemně kořenitá. Víno je v mládí poněkud méně harmonické, někdy až drsné. Rychle vyzrává do vláčné plnosti a kulatosti, kdy se prezentuje příjemným dojmem celistvosti. S jemnými tříslovinami.

Zkratka: SZ

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.