Frankovka, též Fraňkovka, je starobylá moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera). Jde o spontánního křížence odrůdy Gouais blanc (Heunisch) s doposud nezjištěnou odrůdou. Jedná se o druhou nejpěstovanější modrou moštovou odrůdu u nás (6,9 % plochy vinic). Pěstuje se prakticky jen
na Moravě, neboť je pozdně dozrávající a má ráda opravdu teplé polohy. Je typickou středoevropskou odrůdou, pěstovanou především u nás, v Německu, Rakousku, Maďarsku a na Slovensku.
Vína mívají světle i tmavě rubínovou barvu s fialovými záblesky. V mladém víně najdeme aroma čerstvě posečené trávy, které se při zrání vína mění na ostružinové vůně. Ve vůni a chuti můžeme hledat ostružiny, švestky a černé třešně, jádra peckovin a skořici. Ve vínech Frankovky je vždy poněkud více kyselin než v ostatních červených vínech a zpočátku jsou i třísloviny tvrdší. Tato skutečnost vede producenty kvalitních vín Frankovky k podstatnějšímu snížení sklizní probírkou hroznů, k prodloužení doby nakvášení rmutu, a tím získání vyššího extraktu. Současně se ponechávají taková vína delší dobu vyzrávat v sudech. Tím se dá docílit při využití jablečno-mléčného kvašení výraznějšího charakteru červeného vína, které nepostrádá na kořenitosti, a přestože je plné, ani na ovocnosti. Vína se dají dobře skladovat a zrají na láhvi pomalu.
Zkratka: Fr