5 ZAJÍMAVOSTÍ O VÍNĚ

blog2-06


1. Víno je staré více než 10 000 let

Nejstarší nalezené zbytky vína jsou staré až 10 500 let. Nejedná o víno v takové podobě, v jaké ho známe dnes, ale má k němu blízko. Nejstarší nálezy vína pochází z Íránu z období neolitu (8 500 - 4 000 př.n.l.). Zmínky o pěstování vína a jeho sběru se datují do období 7 000 až 4 000 let př.n.l. Není přesně známo, jak tento lahodný nápoj přesně vznikl. Pravděpodobně se jednalo o pouhou náhodu, kdy se kvasinky dostaly do hroznové šťávy přirozeně. Kvasinky začaly zpracovávat cukr, který se v hroznové šťávě nachází a proměnily jej na alkohol. Výroba vína během historie zdokonalili např. také Egypťané a Řekové.

2. Cinkání s pohárem začalo ve starém Římě

Římané se obávali, že jejich hostitel mohl pohár s vínem otrávit. Pro jistotu začali ťukat poháry o sebe s takovou silou, aby se obsah částečně přelil také do poháru hostitele. Takto se ujišťovali, že víno není otrávené a mohou si jej v klidu vychutnat.

3. Snadné a rychlé vychlazení vína

Máte chuť na dobře vychlazené víno, ale bohužel jste žádnou láhev nedali do lednice? Nemusíte zoufat. Řešení je velmi jednoduché. Vložte láhev vína do ledu smíchaného se solí. Stačí dvě až tři lžičky soli, která pomůže rychlejšímu ochlazení. A vy nemusíte zbytečně čekat, nebo hůř, pít své oblíbené víno nevychlazené. 

4. Víno obsahuje prospěšné antioxidanty

Antioxidanty jsou zdraví prospěšné látky, které pomáhají neutralizovat škodlivé volné radikály. Především červené víno je zdrojem těchto cenných látek, jako jsou například resveratrol, katechin, epikatechin nebo proantokyanidiny. Přiměřená konzumace může mít řadu pozitivních účinků pro naše tělo. Takže na zdraví!

5. Stojany na víno nejsou pouze dekoračním prvkem bytu

Vína, která úhledně leží vyskládaná v domácí vinotéce, vypadají opravdu dobře. Sklon při ukládání lahví však hraje velkou roli. Láhve, především ty s korkovou zátkou, bychom neměli nechávat příliš dlouho postavené. Zabrání se tak vysychání korku, ke kterému může dojít při delší archivaci. Pokud korek příliš dlouho vysychá, do láhve se může dostat vzduch a víno se začne kazit. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.