PROQIN

proqin_uvod


Vinařství PROQIN se zaměřuje na výrobu kvalitních sektů a přívlastkových tichých vín. Sekty zde vyrábějí klasickou metodou kvašení v láhvi.

Majitelem vinařství je Martin Prokeš, šťastný otec tří dětí a lektor předmětu Marketing ve vinařském průmyslu na Mendelově univerzitě v Brně.
proqin_martin
PROQIN založil v roce 2007. Vinnou révu pěstuje na čtyřech hektarech jihozápadně orientovaných vinic s humózně-sprašovitým typem půdy na vyhlášené viniční trati Punty v katastru vinařské obce Velké Němčice. Tato jedinečná trať leží na stejné rovnoběžce jako oblast Champagne a Alsasko.

Právě proto se zde tolik daří hroznům ideálním pro výrobu špičkových šumivých vín s ovocnou chutí a delikátní kyselinou (Chardonnay, Rulandské bílé a Rulandské modré). Kromě toho zde dozrávají i velmi kvalitní ryzlinky, ze kterých vinařství vyrábí svěží sekty s říznější kyselinou. Z tichých vín pak nemůžeme opomenout aromaticky bohatý Sauvignon a prvotřídní polosladký Tramín.

Na druhé vinici, pronajaté od farního úřadu, každoročně vznikají unikátní mešní vína z odrůd Neuburské, Rulandské bílé a Cabernet Moravia. Ta dnes získávají na popularitě mezi příznivci přírodních vín a klasických postupů.

Sekty a vína z vinařství PROQIN se mohou pyšnit oceněním Bronzový vinař roku 2012 a 2013, dále titulem Světový šampion Mezinárodní soutěže klasických šumivých vín a champagne na Krymu 2013 (pro sekt MATTHIAS) a úspěchy v soutěži AWC Vienna či v Mezinárodní soutěži vín v San Franciscu.


Mottem vinařství PROQIN je latinské rčení „Non multa sed multum“, tedy „Méně je více“. „Šumivá vína jsme tehdy začali vyrábět nejen proto, abychom sami měli co pít, ale i proto, že jsme chtěli změnit zaběhlé trendy v pití bublinek u nás,“ vzpomíná Martin. V jeho vinicích se ročně vyprodukuje 40–60 tisíc lahví.



vinarstvi_proqin

Vytvořil Shoptet | Šablona Rubin | Design Tomáš Hlad.