Slovník pojmů, Strana 2
A B C Č D E F G H I J K L M N O P R S Š T V Z Ž
Výpis slovníkových pojmů
DOCG
DOCG (Denominazione di origine controllata e Garantita) je zkratka pro nejvyšší stupeň označování vín s kontrolovaným původem v Itálii. Je obdobou francouzského apelačního systému AOC. Nižší stupeň DOC ((Denominazione di origine…
Dozáž
je operace při výrobě šumivého vína, spočívá v přidání expedičního (dozážního) likéru po odstřelení kalů z láhve. Tímto krokem dojde k úbytku vína v lahvi, ten je tedy doplněn směsí vinného destilátu, cukru a…
Druhák
- nejedná se o žáka druhé třídy. Druhák je název pro náhražku vína. Vyrábí se macerací matolin ve vodě, cukřením roztoku dávkou cca 22 kg sacharózy na 100 l a zakvašením kulturou kvasinek…
Druhotné kvašení
je proces probíhající uvnitř lahve (klasická metoda champenoise) nebo v nerezových tancích (metoda charmat) při výrobě sektů a šumivých vín. Dodáním tzv. tirážního likéru (tedy směsi cukru, případně moštu, kvasinek a výživy) dojde k rozběhnutí…
Enolog
je osoba, která na základě svých vědeckých a technických poznatků a vědomostí je schopna plnit přesně definované funkce s ohledem na spolehlivé praktiky.
Enologie
je vědní obor pojednávající o víně a vinařství. Termín pochází z řeckých slov oinos = víno a logos = věda. Odborník na víno se nazývá enolog.
Exklusivně
tato vína neseženete na jiném českém eshopu!
Expediční likér
viz dozážní likér.
Filtrace
je proces, při kterém je víno zbaveno pevných částí. Filtr může být různě účinný, záleží na velikosti otvorů. Sterilní filtry jsou schopné zadržet i tak malé částice, jako jsou bakterie a kvasinky!
Flór
Flór je termín pro bílý povlak na hladině vína v sudu, tvořený kožkotvornými kvasinkami. Technologie se používá při výrobě španělských víny typu Sherry a Malaga. Kvasinky tvořící povlak jsou speciální…
Flotace
je termín pro odstraňování kalných částic z moštu (např. části slupek, peciček, plísní, zeminy, prachových částic apod.), pomocí vhánění inertního plynu (CO2, N) do moštu před kvašením. Cíl je mošt odkalit, ale metoda je…
Fortifikované víno
je takové víno, které bylo dolihováno za účelem zastavení fermentace a ponechání tak vyššího zbytkového cukru, ale také zvýšení obsahu alkoholu. Jedná se např. o portské či Sherry.
Frizzante
je přívlastek vín typu Prosecco v Itálii, v Česku bychom takové víno nazvali jako „perlivé víno", tedy takové, jehož perlení se docílí přidáním CO2.
Gravitační vinařství
Gravitační vinařství je vinařství, které k výrobě vína využívá gravitační sílu. Všechny procesy zpracování hroznů tedy probíhají směrem dolů bez použití čerpadel, přirozeně, pomocí zemské gravitace. Výhodou je šetrná manipulace díky absenci…
Hektarový výnos
je podíl množství vinných hroznů sklizených v jednom vinařském roce a plochy vinice, na nichž byly tyto vinné hrozny vypěstovány, vyjádřený v tunách na jeden hektar. Pokud má být víno označeno jako jakostní, nesmí výnos přesáhnout 14 t/ha. O tomto…
Horizontální degustace
je taková degustace, během které jsou ocuhtnávána vína v rámci jednoho ročníku, oblasti, odrůdy, případně jiného parametru, ale od různých vinařů.
Hybridní křížení
je mezidruhové křížení révy vinné za účelem získání odolnosti vůči mšičce révokazu a houbovým chorobám. Většinou se jedná o křížení amerických, odolných druhů s druhy evropskými.
Champagne
je speciální značkové šumivé víno z francouzské vinařské oblasti Champagne – Ardenne. Tradičně se vyrábí z odrůd Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier (Mlynářka), výroba šampaňského podléhá…
Chaptalizace
představuje doslazování hroznového moštu řepným cukrem nebo rektifikovaným hroznovým moštem ještě před kvašením za účelem zvýšení výsledného obsahu alkoholu ve víně.
Charmat
je metoda výroby šumivých vín a sektů, kdy druhotné kvašení neprobíhá v lahvi (jako u klasické metody champenoise), ale probíhá v nerezových tancích. Tato metoda je jednodušší a ekonomicky výhodnější.
CHOP
zkratka pro termín "chráněné označení původu". Tento pojem upravuje výrobu vína z hroznů, jejichž 100% podíl má původ ve vinařské oblasti (regionu), nebo 85% pokud je uvedena na etiketě podoblast a zbylých 15% ze stejné podoblasti (jiná trať…
Choroba vína
nežádoucí jev, ke kterému dochází činností mikroorganismů. Choroby vín jsou většinou v podstatě neodstranitelné a nepitelné.
Chuť
jsou chuťové vlastnosti vína, které hodnotíme v ústech pomocí tzv. papil (chuťových pohárků). Hodnotíme intenzitu, čistotu, harmonii a perzistenci.
CHZO
je označení pro termín "chráněné zeměpisné označení". Upravuje výrobu vína z hroznů jejichž 85% podíl má původ v zeměpisné oblasti, přičemž výroba musí proběhnout v této zeměpisné oblasti, zbylých 15% má původ v druhé oblasti v ČR (např. 85%…
Integrovaná produkce
způsob výroby hroznů a vína, kontrolovaný Svazem integrované produkce. Tento systém je jakýmsi kompromisem, mezistupněm mezi konvenčním způsobem (kdy je povoleno neomezné používání chemických přípravků) a bioprodukcí (bez použití chemických…