BOUVIERŮV HROZEN

Tato bílá odrůda (synonymum Bouvier, Bouvier blanc, Bouviertraube, Radgonska ranina a další) je pravděpodobně náhodným křížencem Rulandského bílého se Sylvánským zeleným, který se k nám zřejmě dostal přes Rakousko ze Slovinska.
odruda_bouvieruv_hrozen
Se středně velkým listem a malým, válcovitým, řidším hroznem a pevnou a masitou dužinou, která je jemně aromatická, dává odrůda Bouvierův hrozen lehčí, jemně kořenitá vína s vyšším obsahem alkoholu. Ta však mohou překvapit svou kvalitou, zejména z rakouské oblasti Burgendland, kde je odrůda využívána pro výrobu přívlastkových vín vyšších tříd.

Barva je žlutá až zlatožlutá, podle vyzrálosti. Vůně muškátová až grapefruitově muškátová. Chuť je středně plná až (v přívlastkových stupních) plná, svěží nebo zrale široká. Odrůda je vhodná pro výrobu burčáku a mladých, svěžích vín.

Zkratka: BH

Vytvořil Shoptet | Šablona Rubin | Design Tomáš Hlad.