Oxid siřičitý

tato chemická látka je velmi důležitá pro naprostou většinu vinařů. Jedná se o prostředek s mnohými účinky, kterých je při výrobě vína nadšeně využíváno. Působí jako stabilizační prvek, má antioxidační, antimikrobiální i antifungální účinky. Bohužel, má také negativní vliv, a to na lidské zdraví. Při pravidelné konzumaci může způsobovat bolesti hlavy, potíže s trávením, alergiím podobné potíže, někde se hovoří i o astma. Proto je jeho obsah ve víně legislativně kontrolován. Jedná se o alergen, jehož obsah nad 10 mg/l musí být uveden na etiketě. Kvůli těmto dopadům se vinaři snaží omezit jeho používání, nicméně vyrobit víno s nulovým obsahem SO2 je prakticky nemožné - v malém množství ho tvoří samotné kvasinky.

Pokud vypijete za večer v příjemné společnosti více sladkého vína, než bývá zvykem, a ráno Vás bolí hlava, s velkou pravděpodobností to bude vina právě oxidu siřičitého. Do sladkých vín je ho přidáváno o něco více, aby se zabránilo antimikrobiální nestabilitě v lahvi. Cukr za to nemůže!

Vytvořil Shoptet | Šablona Rubin | Design Tomáš Hlad.