Oranžové víno

je takové víno, které se vyrábí z bílých hroznů, chutí a vůní se však přibližuje spíše k vínům červeným. Bílé hrozny se rozemelou a dají se do nádoby, kde jsou ponechány ke kvašení. Během tohoto procesu se z hroznů (včetně třapin i semínek) vylouhují látky v nich obsažené, tedy i třísloviny a barviva. Víno tak získá sytou, oranžovou barvu a svíravou chuť připomínající červené víno. Vhodnými odrůdami pro tuto metodu jsou např. Pálava, Tramín červený, ale i Ryzlink rýnský. Oranžové víno se stává současným fenoménem, nesmíme ale zapomenout, že tato metoda výroby je tradiční a v podstatě nejstarším způsobem výroby vína. Díky zvýšenému obsahu antioxidačních látek je ale rostoucí obliba velmi žádoucí. Oranžové víno není lehce pitelné, pro mnohé konzumenty dá práci se k němu propít. Jakmile se tak ale stane, nebude cesty zpět!

Vytvořil Shoptet | Šablona Rubin | Design Tomáš Hlad.