Burčák

JE TO TADY! 

Přijďte si k nám pro burčák z jižní Moravy 

Jaro, léto, burčák, zima - přesně takhle to u nás v OstraWINĚ vypadá. Konečně přišel ten čas, na který se těší milovníci i odpůrci vína, čas burčáku. A my ho máme. Přijďte si k nám na prodejny pro slaďoučký burčák, který dovážíme z jižní Moravy již 30 let! Burčák odebíráme v malém množství, aby byl vždy čerstvý a ve své nejlepší kondici. Nyní z odrůdy Müller Thurgau.

prodejna_centrum prodejny_frydek_mistek
 
Nádražní 45, 702 00 Ostrava-centrum
Otevírací doba:
Po - Pá: 8 - 21 h
So: 15 - 21 h
 Frýdek Místek: 17. listopadu 2262, 738 01  Frýdek-Místek
Otevírací doba:
Po - Ne: 8 - 20 h

 

Burčák je částečně zkvašený hroznový mošt vyroben z hroznů, jejichž původ je výhradně český. V praxi to znamená, že hrozny révy vinné jsou po sběru vylisovány a vzniklá šťáva začne samovolně kvasit díky divokým kvasinkám. Ty jsou na bobulích přirozeně přítomné, pocházejí z vinohradu. Jedná se tak vlastně o meziprodukt při výrobě vína. Vzniklá tekutina je zakalená, má jemnou ovocně-květinovou vůni (v závislosti na odrůdě), velmi sladkou chuť se svěží kyselinkou a důrazným perlením díky uvolňování oxidu uhličitého. Neměla by mít nahnědlou barvu ani vůni po jablcích. Naprosto v pořádku jsou burčáky bílé, růžové i červené.

Během kvašení kvasinky zpracovávají cukr a vyrábí z něj alkohol. Toho burčák obsahuje asi 1 - 7 %, proto není vhodný pro řidiče. Kromě alkoholu a hromady cukru však obsahuje spoustu prospěšných látek, jako jsou například vitamíny, zejména ty ze skupiny B. Pozitivní jsou jeho účinky také na trávicí soustavu, o tom Vám ale nejspíš nemusíme dlouze vyprávět. :)

Znáte rčení, které říká, že burčáku by se mělo vypít tolik, kolik nám koluje krve v těle? Těžko říct, zda naši předkové měli na mysli toto množství vypít najednou, či jej rozložit do celé sezóny. Pomineme-li fakt, že takový burčák obsahuje i 100 a více gramů cukru na litr, vypít během jednoho dne přibližně 5 litrů tekutin nejspíš nebude pro naše tělo to pravé. Dobrá zpráva tedy je, že burčák je ze zákona možné prodávat od 1. srpna až do 30. listopadu. A to už se stihnout dá. :)

Setkat se můžete právě také s částečně zkvašeným hroznovým moštem. V podstatě je mezi nimi jediný rozdíl - původ hroznů. Zjednodušeně, burčák je český, částečně zkvašený hroznový mošt je cizí, nejčastěji slovenský nebo maďarský. Zda poznáte odlišnost i v jejich kvalitě, musíte posoudit sami. Zajímavé je, že tento kvasící mok naleznete pouze u nás v České republice a v pár sousedních zemích. Jinde na světě jej nenajdete a není zde pro něj ani název. 

Nesmíme zapomenout na to, že burčák je velice živá věc a jeho stav se mění v podstatě z minuty na minutu - kvašení probíhá opravdu rychle. Chutná-li Vám tedy, vypijte ho raději hned. Zchlazením dosáhnete zpomalení fermentace, úplně ji však nezastavíte. V průběhu kvašení se burčák mění ze sladké šťávy přes burčák ve varu s nejvyšší kvalitou a aktivitou kvasinek až po řezák (burčák po zlomení, kdy začíná chutnat po alkoholu) a nakonec mydliňák (s různými burčáku nepodobnými vůněmi i chutěmi a obsahem alkoholu podobným tomu ve víně). Je (životně) důležité dát burčáku v PET lahvi vůli. Pokud tak neučiníte, oxid uhličitý po čase může PET lahev i roztrhnout! 

Na závěr malá připomínka - s burčákem se nepřiťukává, zastavili byste tím kvašení. :)

 

Na zdraví!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.