Zlí jazykové svého času tvrdili, že růžové víno je hybrid. Není ani červené ani bílé, a tím pádem není třeba mu věnovat pozornost. Pravda je ovšem taková, že tato vína jsou velmi oblíbená a své místo na trhu rozhodně mají.
Sezóna růžových vín začíná s prvními paprsky jarního slunce a končí v podstatě s příchodem burčáku. Růžová vína jsou ideálním letním nápojem, v o nich proto s nadsázkou rádi hovoříme jako o vínech bazénových.
Co se týče chuťového profilu, ten je pro růžová vína specifický a měli byste jej vždy vnímat.
„Růžovky“ v sobě mají něco z červených vín a současně něco z bílých (což ovšem neznamená, že se vyrábějí jejich smícháním). :-D
Vynikají svěžestí a lehkostí a alespoň malým množstvím zbytkového cukru. Velmi dobře se tak pijí. V každém doušku byste měli cítit ovocitost, lehkou kyselinku a trošku té nasládlosti. V dochuti by pak měly doznívat tóny ovoce.
Jsou většinou polosuchá, můžete ale narazit i na čistě suchá nebo naopak sladká či polosladká. Zpravidla nejsou vhodná k archivaci, měla by se tedy vypít do dvou let od nalahvování.
JAK VZNIKNE RŮŽOVÉ VÍNO
Jedním z prvních kroků při výrobě vína je sběr hroznů, jejich podrcení a vylisování šťávy. Ta je vždy světlá, ať už lisujeme bílé hrozny nebo modré. Růžové víno se vyrábí výhradně z modrých hroznů, ve vylisovaném moštu se však ponechají i slupky. Právě ty obsahují barvivo,
které se postupně uvolňuje do tekutiny, a obarvuje ji tak dočervena. Čím déle slupky ve šťávě zůstávají, tím je víno červenější, při výrobě růžového vína je tedy třeba je vyjmout ve správný moment.
JAK RŮŽOVÉ VÍNO SKLADOVAT
Doporučujeme je dát do ledničky, nemusíte se přitom bát ani teploty kolem čtyř stupňů Celsia. Čím podchlazenější, tím lepší, protože když lahev potom v horkém letním dni vyjmete ven, velmi rychle zteplá. Doporučená teplota servírování je pak do 11 °C.
OstraWINA TIP:
Z růžových vín se dají připravit i koktejly, my ale doporučujeme způsob, který používá i Vladimír Tetur. K lahvi růžového vína přikupte i hrozny.
Otrhejte je a dejte zmrazit. Do sklenky s vínem pak vždy hoďte několik bobulek. Ty budou postupně tát, přitom ochlazovat víno, zároveň jej však (na rozdíl od ledových kostek) nebudou ředit. Závěrem pak hrozny můžete sníst. Na zdraví!